dinsdag 30 december 2008

Loze feesten.

De Nederlander is een raar wezen. Gek op tradities, maar zonder een flauw benul waar ze op stoelen. Het lijkt net of de werkelijkheid in Nederland flinterdun is, als de pagina van een stripverhaal, met daaronder demonen en engelen en leegte.

In Amsterdam gold tot, ik meen halverwege de negentiende eeuw, misschien wel later, een wet, dat er alleen op 1 mei verhuisd mocht worden. In de dagen voor 1 mei, in het bijzonder 30 april kwam alles, wat niet mee kon/hoefde met een verhuizing op straat te staan, ter verkoop aan de buren en passanten. Toen de wet afgeschaft werd, is de traditie van de vrijmarkt blijven bestaan. De traditie werd steeds symbolischer, tot het samenviel met de verjaardag van Koningin Juliana. Toen zij koningin werd, werd 30 april Koninginnedag, een volksfeest, waar de Vrijmarkt door werd geannexeerd.

Sinds Juliana geen koningin meer is, is 30 april echter toch Koninginnedag gebleven. Bovendien beseft geen mens wat een vrijmarkt met koninginnedag te maken heeft.

Daarom is de Nederlander een curieus wezen.

De dag daarop, 1 mei (voorheen dus verhuisdag), is nu Dag van de Arbeid. Is er iemand die weet wat deze dag betekent?

De enige, op reële gronden gebaseerde traditie lijkt in Nederland de herdenking van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog.

Binnenkort:
Loze feesten (2) - Voetbal
Loze feesten (3) - Oud en Nieuw

1 opmerking:

  1. Nooit geweten. Wat een vreemde regeling, dat iedereen die verhuizen wil dat maar op een dag mocht doen. Zou je zeggen dat alle verkoop transacties van huizen ook op een dag gereed waren. Ik kan me de praktijd daarvan slecht indenken. En is dat iets speciaal Amsterdams geweest of zouden andere grote steden ook zo'n vreemde wet hebben gehad?

    BeantwoordenVerwijderen