vrijdag 19 mei 2017

Oncyclopedia Neerlandica en de piepers



De Oncyclopedia Neerlandica is een verzameling onzinnige non-feiten. Het concept van de site is het vormen van een parodie op Wikipedia. Of liever een humoristische encyclopedie waar belachelijke dingen serieus worden behandeld, serieuze zaken belachelijk worden omschreven en alles daartussenin, behalve serieuze zaken die serieus worden behandeld. De opmaak wordt gelijk gehouden aan Wikipedia, evenals de interne struktuur. Het enige wat anders is, is dat feiten vervangen zijn door (grappige) onzin.

In de 11 jaar dat het op 1 juli 2017 bestaat zijn er bijna 3000 artikelen geplaatst en zijn er vele onderafdelingen gemaakt, waaronder OnWoordenboek (een humoristisch woordenboek), OnNieuws, het nieuwsmedium dat de Telegraaf overbodig maakt, Onboeken, een immer groeiende verzameling aparte lectuur waaronder een kookboek en OnGerijmd, een bundel zeer gevarieerde poëzie. Ook moet genoemd worden de Oncycloversiteit, waar men dat leert wat men beter snel weer kan vergeten. Het lesmateriaal bestaat behalve natuurlijk Oncyclopedia zelf, ook de afdeling "Hoe?".

Ieder jaar worden er 4 schrijfwedstrijden gehouden waar iedereen zich voor kan inschrijven. De lentepieper, zomerpeer, herfstkool en winterpeen, samen vallend onder de naam "Pieper". Ik heb dit keer weer meegedaan met een artikel waar ik zelf wel tevreden over ben: Flamenco.

Zoals ook bij Wikipedia staat het eenieder vrij om aan de Oncyclopedia bij te dragen. De bijdragen moeten dan wel binnen het concept passen en daarvoor is de beginnersgids in het leven geroepen.
De artikelen, evenals de Woordenboeklemma's etcetera verschillen onderling nogal van elkaar. Het varieert van korte aanduidingen van absurde lemma's tot diep doorwrochte epistels, waar duidelijk onderzoek voor is verricht. Uw waardering ervan zal afhangen van onder andere uw leeftijd, humeur en omstandigheden. Het kan zijn, dat u bepaalde omschrijvingen helemaal niet leuk vindt en misschien beledigend. Voor mensen die echt boos worden is er het Gastenboek waar hun kritiek wordt geplaatst en verder wordt op de Oncyclopedia iedereen en alles zonder onderscheid (discriminatie) op de hak genomen. Op de Oncyclopedia is niemand geïnteresseerd in meningen over het een of het ander. Sterker nog: De Oncy is helemaal niet geïnteresseerd in meningen. Dat laten ze over aan de admins op Wikipedia de vijand De Site Die Niet Mag Worden genoemd. Dit maakt in mijn ogen de Oncyclopedia tot een verfrissende haven in een steeds moeilijker wordende wereld.

Mocht u echter de indruk krijgen dat alles en iedereen vogelvrij is op de Oncyclopedia, dan is dat een foute veronderstelling. In tegenstelling tot publieke figuren zijn personen die zelf niet de publiciteit zoeken op de Oncyclopedia beschermd. Op cyberpesten wordt scherp gelet en iemand die bijvoorbeeld een artikel aanmaakt om een klasgenoot in de zeik te nemen kan rekenen op een langdurige verbanning en in sommige gevallen een mailtje naar de school waarvandaan het artikel werd geschreven. Op de Oncyclopedia Neerlandica is humor een serieuze zaak! Doordat humor niet gedefinieerd kan worden hebben de admins  er soms een harde kluif aan.

Ik nodig u van harte uit om op een van de links hierboven te klikken en er eens rond te kijken. Misschien vindt u het niks en bent u zo weer weg en misschien raakt u geïnspireerd om ook iets te schrijven over een onderwerp waar u wel iets grappigs over weet te verzinnen. Klikt u in ieder geval minstens een paar keer boven in de linker zijbalk op "willekeurige pagina" en het zou me verwonderen als u niet minstens met een glimlach afscheid neemt en hopelijk ook eens hartelijk gegrinnikt of zelfs geschaterlacht (geschaterlachen?) hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten